Три дни преди гласуването на резултата от изборите в Конгреса "Вашингтон пост" разпространи аудиоклип, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да убеди щатския секретар на Джорджия Браян Рафенспъргър "да се намерят 11 780 гласа" на президентските избори в традиционно републиканския щат. След като среща отпор, държавният глава подмята, че бездействието е "престъпен акт" и уверява Рафенспъргър, че поема "голям риск".

В едночасовия разговор по телефона, публикуван късно на 3 януари, участват също съветникът на Рафенспъргър – Раян Джърмани, и шефът на кабинета на държавния глава Марк Медоус.

"Това, което искам, е следното. Просто искам да се намерят 11 780 гласа. Защото ние спечелихме този щат."

Този коментар настъпва, след като президентът многократно се опитва да внуши на Рафенспъргър, че не си е свършил работата, като дава гласност на разпространени конспиративни теории, предимно свързани с канадската система за преброяване на бюлетините „Доминион“, която уж била параван на конкурентната ѝ компания „Смартматик“ (чийто създател е венецуелец).

Приближената до Тръмп адвокатка Сидни Пауъл се опита по съдебен път да отмени резултата от изборите в няколко оспорвани щати като Джорджия, Мичиган и Аризона, тъй като под диктата на Венецуела „Смартматик“ директно обръщал гласовете за Тръмп в полза на Байдън. Иронията е, че „Смартматик“ въобще не е бил използван във въпросните щати. Затова съдът директно отхвърли претенциите на отбор „Тръмп“ като неоснователни.

След като спомогнаха за разпространението на лъжливите обвинения, през декември консервативните медии „Фокс нюз“ и „Нюмакс“ публично ги опровергаха. За това може би спомогнаха и заплахите на съответните компании, произвеждащи системи за гласуване, че ще си търсят правата в съда.

Своевременно с критиките за "Доминион" Тръмп споменава за "слухове", че в най-големия избирателен район на Джорджия - Фултън каунти - има данни за унищожаване на бюлетини. Не е ясно, ако демократите са разполагали със система за директно обръщане на гласовете, защо им е трябвало да се прецакват, като изхвърлят бюлетини в полза на президента.

"Възможно ли е да са унищожавали бюлетини във Фултън каунти? Това гласят слуховете. И също, че „Доминион“ е местила машини. Че "Доминион" се опитва бързо да се отърве от машините си. Знаете ли нещо по този въпрос? Защото това е нелегално."

Говори Раян Джърмани:

"Не, "Доминион" не е местила никакви машини от Фултън каунти…"

"Но премахвали ли са вътрешни части от машините?"

"Не."

"Сигурен ли си, Раян?"

"Сигурен съм."

Като типичен популист Тръмп се представя за вестител на народния гняв. Това обаче не трогва Рафенспъргър.

"Народът на Джорджия е гневен. Народът на САЩ е гневен. И няма нищо нередно в това да кажете, че ще рекалкулирате."

"Г-н президент, проблемът е, че данните Ви са погрешни."

В разговора Тръмп се опитва да принуди Рафенспъргър да действа по два начина. Първоначално се опитва да го убеди, че е свидетел на престъпни действия, което е "голям риск".

"Би трябвало да искате да има честни избори. А Вие сте и републиканец."

"Смятаме, че има честни избори."

"Не, не, нямате. Не, не, нямате. Нямате, нямате. Дори не сте близо. Сгрешили сте стотици хиляди бюлетини. (…) Знаете какво са направили и не го съобщавате. Това е престъпен… Това е престъпен акт. Не може да позволявате това да се случи. Това е голям риск за Вас и за Раян. Но според мен те късат бюлетини, базирам го на това, което съм чул. И премахват машинни части колкото могат по-бързо. И двете са престъпни действия – не бива да допускате това да се случи, но го допускате да се случва. Само Ви казвам, че го допускате да се случва."

Когато този метод се проваля, Тръмп залага на карта Републиканската партия заради собственото си политическо оцеляване. На 5 януари в Джорджия ще се проведат ключови избори за две сенаторски позиции. Ако демократите ги спечелят, в Сената ще има паритет (50 на 50), но на практика левите ще имат мнозинство, защото програмата на Байдън ще може да бъде налагана с допълнителния глас на вицепрезидентката Камала Харис.

Като последен отчаян опит да принуди Рафенспъргър към форсмажорни действия президентът посочва, че много избиратели в щата ще са разочаровани, ако "фалшивите резултати" бъдат зачетени. И като отмъщение ще го върнат на партията на изборите във вторник.

"Ами според закона не е правилно да зачитате фалшиви резултати, нали така? А точно това сте направили. Резултатите от изборите са фалшиви. И, честно казано, това трябва да се случи много бързо, трябва да се срещнете утре, защото предстоят много големи избори и заради това, което направихте на президента, народът на Джорджия знае, че това е измама, и заради това, което направихте на президента, много хора няма да гласуват. И много републиканци ще гласуват протестно, защото те мразят това, което направихте на президента. Окей? Мразят го. И те ще гласуват. А Вие ще бъдете уважаван, много уважаван, ако нещата се оправят преди изборите." 

Опитът на президента завършва с провал – в рамките на целия разговор Рафенспъргър и Джърмани отговарят кратко и сдържано, като упорито поддържат тезата, че данните им са правилни.

Едва ли след публикуването на този разговор щатският секретар ще си смени мнението.

Записът провокира гневни реакции от страна на избраната за вицепрезидент на САЩ Камала Харис. Тя заяви, че опитите на Доналд Тръмп да обърне резултата от президентските избори в Джорджия са "безсрамна и безочлива злоупотреба с власт". Действията на Тръмп са "гласът на отчаянието", каза демократката на предизборна проява в град Савана, щата Джорджия.

Харис агитира за Джон Ософ и Рафаел Уорнок, които са кандидатите на Демократическата партия на утрешния втори тур на изборите за Сената.

Тръмп се надява на чудо на 6 януари, което да му помогне да остане на власт. Вотът в Конгреса традиционно е само церемониален - ратифицирането на гласовете в Избирателната колегия, което се случи на 14 декември, официализира резултата от изборите. Но въпреки това няколко лоялни на Тръмп конгресмени обявиха, че няма да ги признаят. Протестът им единствено ще доведе до двучасови дебати. 

За да остане Тръмп на власт, ще трябва и двете камари да отхвърлят резултата от изборите. Това на практика няма как да се случи, особено в Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство.

Десет бивши министри на отбраната призоваха Тръмп мирно да предаде властта. Двама от тях - бивши служители на администрацията му

Десетимата живи бивши министри на отбраната на САЩ призоваха за мирен политически преход, в който да не бъдат намесвани въоръжените сили, предаде Франс прес.

Аштън Картър, Лион Панета, Уилям Пери, Дик Чейни, Уилям Коен, Доналд Ръмсфелд, Робърт Гейтс, Чък Хейгъл, Джеймс Матис и Марк Еспър призоваха в статия във в. "Вашингтон пост" Пентагона да поеме ангажимент за мирно предаване на властта.

Те отправиха призива си преди сесията на Конгреса в сряда, когато трябва да бъде удостоверен резултатът от президентските избори през ноември. Те бяха спечелени от демократа Джо Байдън, който трябва поеме президентския пост от Доналд Тръмп на 20 януари. Тръмп обаче продължава да твърди, че той е спечелил изборите и че победата на Байдън, призната от Избирателната колегия, е постигната чрез измама.

"Опити за намеса на американските въоръжени сили в уреждането на изборните разногласия ще ни отведат в опасна, незаконна и противоконституционна територия", смятат бившите министри, двама от които - Матис и Еспър - бяха назначени от Тръмп.

Мнението им идва като реакция след призива на бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин, който призова президента да въведе военно положение в щати, на които според него има изборни имами, и да повтори вота.